‘We willen het gewoon niet in het drinkwater hebben…’

Uit voorzorg stoppen drinkwaterbedrijven Dunea, Evides en WML tijdelijk met het gebruik van water uit de Maas voor het maken van drinkwater. De rivier is vervuild met pyrazolen, chemische stoffen die vrijkomen bij de productie van onder meer bestrijdings- en geneesmiddelen.

De pyrazolen werden door een defecte zuiveringsinstallatie op industriegebied Chemelot bij Geleen in de Maas geloosd. Maar de stoffen zijn absoluut niet in het drinkwater terechtgekomen, verzekert Edwin Hendriks, woordvoerder van het Limburgs waterleidingbedrijf WML.

WML controleert voortdurend de kwaliteit van het Maaswater, zegt Hendriks. “Toen we de stof maten, hebben we uit voorzorg meteen de inname van Maaswater bij ons spaarbekken in de buurt van Roermond gestopt.”

Grondwater

Normaal gesproken wordt het drinkwater in Limburg voor een kwart uit Maaswater gemaakt en voor de rest uit grondwater. WML schakelt nu helemaal over op grondwater, waarvan voldoende voorhanden is.

De Limburgers hoeven zich volgens Hendriks geen zorgen te maken over de veiligheid van hun drinkwater. “Voor zover er gegevens zijn over de giftigheid, lijkt het ongevaarlijk te zijn, maar het is gewoon een stof die we er niet in willen hebben.”

De technische problemen met de waterzuiveringsinstallatie van Chemelot moeten binnen een week zijn opgelost.

Bron: www.nos.nl